Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@02:48:34 GMT

درمان زوال عقل با دستگاه پوشیدنی تحریک بویایی

تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۴۲۸۶۴۷

درمان زوال عقل با دستگاه پوشیدنی تحریک بویایی

ایسنا/خراسان رضوی دستگاه پوشیدنی جدید برای ارائه پالس‌های الکتریکی تحریک‌کننده سیستم بویایی به‌عنوان راهی برای پیشگیری یا کاهش سرعت تخریب عصبی مرتبط با زوال عقل پیشنهادشده است. گمان می‌رود که ناکارآمدی حس بویایی یکی از اولین علائم آلزایمر و پارکینسون است، پس این فرضیه وجود دارد که با تحریک بویایی می‌توان از این بیماری‌ها جلوگیری کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به نقل از نیو اطلس،  سال‌هاست محققان فهمیده‌اند که اختلال در عملکرد بویایی می‌تواند نشانه اولیه از بیماری پارکینسون و آلزایمر باشد. گمان می‌رود که شبکه‌های بویایی در مغز شاید جزو اولین سیستم‌هایی هستند که با پیشرفت این بیماری‌ها مختل می‌شوند.

یوسف اوزگور کاکماک، محقق اصلی این تحقیق جدید از دانشگاه اوتاگوی نیوزیلند، توضیح می‌دهد: «اعصاب بویایی پایانه‌های عمیقی در مناطق مغز دارند که بر حافظه و مسیریابی اثر می‌گذارند.»

بنابراین این فرضیه مطرح‌شده است که تحریک  مناطق بویایی در مغز می‌تواند راهی برای تسکین علائم این بیماری‌های تخریب عصبی یا حتی سرکوب پیشرفت آن‌ها باشد. زیربنای این فرضیه جدید تحقیق اخیر بوده است که نشان می‌دهد عملکرد بویایی نشانه ارزشمندی از هوشیاری در بیماران بی‌واکنش با آسیب شدید مغزی است.

البته اگر محققان بخواهند به‌طور دقیق تحقیق کنند که آیا تحریک بویایی می‌تواند یک گزینه درمانی برای تخریب عصبی در مراحل اولیه باشد، آنان برای انجام کار ابتدا به یک دستگاه پوشیدنی ساده، غیرتهاجمی و موثر نیاز دارند. نتایج مطالعه جدید منتشر شده در مجله Frontiers in Neuroscience نمونه اولیه‌ از دستگاه پوشیدنی تا حدودی شبیه عینک گوگل را معرفی می‌کند که تحریک الکتریکی بهینه را در مناطق بویایی پیشنهاد می‌دهد.

محققان گفتند: «هدف نهایی توسعه دستگاهی بود که امکان آزمایش راحت‌تر را در آزمایش‌های بالینی آینده فراهم کند و فرصتی برای توسعه کامل این گزینه بالقوه درمانی فراهم شود. ما ۶ جایگاه بالقوه الکترود را با به‌کارگیری حقایق معمول پذیرفته‌شده در مورد تحریک الکتریکی، دسترسی راحت‌تر از طریق مسیرهای رسانایی به نسبت بالاتر به مغز و کاربردهای عملی، طراحی کردیم.»

مدل‌سازی الکتریکی مغز نشان داد که دستگاه نمونه اولیه به‌طور موثر تحریک را به مناطق مغز که مسئول پردازش بویایی هستند، هدایت می‌کند. این تحقیق همچنین نشان می‌دهد که تحریک این ساختارهای بویایی می‌تواند منجر به فعالیت بیشتر در قشر درون‌بینی، قسمتی از مغز که نقشی اساسی در تشکیل حافظه دارد، شود.

تحقیقات بیشتری لازم است تا ابتدا، این دستگاه نمونه اولیه روی انسان آزمایش و پتانسیل تحریک عصبی آن تایید شود. سپس، محققان تعدادی از کاربردهای درمانی ممکن را پیشنهاد می‌دهند که می‌تواند در آزمایش‌های بالینی موردبررسی قرار گیرد.

کاکماک می‌گوید: «به‌کارگیری این روش درمانی از طریق گوشی بر روی منطقه‌ای بدون مو که می‌تواند به‌طور روزمره به‌جای درمان‌های تهاجمی استفاده شود، این روش را منحصربه‌فرد می‌کند. ما امیدواریم که این روش به تحریک این شبکه‌ها برای کاهش علائم یا پیشگیری از پیشرفت بیماری آلزایمر به زوال عقل کمک کند. همچنین این روش، پتانسیل کمک به بهبود کما و بیماری پارکینسون را دارد.»

نتایج تحقیقات جدید در مجله Frontiers in Neuroscience منتشرشده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی دانشگاهی زوال عقل پارکینسون دستگاه پوشیدنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۴۲۸۶۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراقب باشید؛ این داروها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند

پلاکت خون پایین (ترومبوسیتوپنی) نوعی بیماری است که در آن بدن به دلیل عارضه یا سایر شرایط، پلاکت کافی تولید نمی‌کند. علائم ناشی از آن شامل خونریزی داخلی و خارجی است.

به گزارش خبرآنلاین، تشخیص زودهنگام ترومبوسیتوپنی، نتایج مثبتی در درمان دارد اما تأخیر در تشخیص می‌تواند منجر به مشکلاتی از حمله قلبی، آسیب به اعضای بدن (به عنوان مثال، طحال، روده، کلیه و حتی آمبولی ریه) شود.

ترومبوسیتوپنی به اختلال در پلاکت خون گفته می‌شود و شرایطی است که در آن تعداد پلاکت‌های خون بیمار کاهش یافته و سلول‌های خونی قادر نخواهند بود فعالیت‌های اساسی بدن را انجام دهند.

پلاکت چیست؟

پلاکت به کوچکترین ذرات خونی گفته می‌شود که آنزیم‌های لازم برای انعقاد خون را در خود دارند. پلاکت‌ها بسیار کوچکند و با چشم غیرمسلح قابل دیدن نیستند. این اجزای کوچک مسئول بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده هستند و نقش مهمی در انعقاد خون دارند. میانگین عمر هر پلاکت ۱۰ روز است و محل تولید آن در مغز استخوان است.

نحوه عملکرد پلاکت خون

کار اصلی پلاکت جلوگیری از خونریزی است. تجمع پلاکت‌ها در محل خونریزی، موجب لخته شدن خون و آغاز روند بهبودی می‌شود. پلاکت‌های فعال حاوی پروتئین چسبنده‌ای به نام فیبرین هستند که این پروتئین‌ها در تشکیل لخته خونی نقش مهمی ایفا می‌کنند.

علت پایین بودن پلاکت خون

پایین بودن پلاکت خون نوعی اختلال خونی است و معمولاً عوارض جدی ندارد اما در شرایط آسیب‌دیدگی می‌تواند روند انعقاد و لختگی خون را تحت‌تأثیر قرار دهد. تعداد پلاکت خون معمولاً به دلیل بیماری‌های زمینه‌ای و عوارض جانبی مصرف برخی داروها کاهش می‌یابد که در ادامه به شرح این موارد می‌پردازیم:

۱) داروها و خوراکی‌هایی که پلاکت خون را کاهش می‌دهند

مصرف الکل، ترکیبات سمی و نیز برخی داروهای حاوی کنین که جهت رفع گرفتگی عضلات تجویز می‌شوند اثرات منفی بر پلاکت خون دارند. استفاده از برخی نوشیدنی‌ها مانند آب تونیک (نوشابه گازدار حاوی کنین که برای پیشگیری از مالاریا مصرف می‌شود) می‌تواند در کاهش پلاکت خون مؤثر باشد.

این داروها خاصیت ضد انعقادی دارند و موجب کاهش پلاکت می‌شوند:

داروهای ضد انعقاد یا مهارکننده‌های گلیکوپروتئین مانند آبسیکسیماب (این دارو ضد تجمع پلاکت است و برای پیشگیری از عوارض اسکیمی قلبی تجویز می شود)

اپتیفیباتید (این دارو ضد انعقاد خون است و در درمان لخته‌های خونی و حملات قلبی مورد استفاده قرار می‌گیرد)

و تیروفیبان (برای درمان سندرم کرونر حاد)

هپارین، استامینوفن، ایبوپروفن، ناپروکسن، آمیودارون (برای درمان پرکاری تیروئید)، سایمتیدین (برای درمان زخم معده و گاستریت)، پیپراسیلین (نوعی آنتی بیوتیک)، داروهای ضد تشنج مانند کاربامازپین، سولفونامیدها مانند تری‌متوپریم-سولفامتوکسازول، وانکومایسین (نوعی آنتی بیوتیک).

۲) بیماری‌هایی که موجب پایین بودن پلاکت خون می‌شوند

برخی از بیماری‌ها بر تولید پلاکت خون اثر گذاشته و باعث ترومبوسیتوپنی می‌شوند که عبارتند از: سرطان مغز استخوان، لوسمی، HIV و هپاتیت C، عفونت‌های ویروسی، آنمی، سندرم دیستریس تنفسی حاد (ARDS)، سپسیس (نوعی عارضه عفونی)، بیماری های خود ایمنی مانند ITP (نوعی عفونت ویروسی مثل آبله مرغان)، سابقه ارثی و ژنتیکی، زیاده‌روی در مصرف حد الکل، برخورد با ترکیبات سمی، دوران بارداری و ...

کاهش پلاکت خون گاهی می‌تواند سبب بروز برخی اثرات فیزیکی مانند کبودی شود. درمان پایین بودن پلاکت خون شامل تجویز برخی داروها و تلاش برای رفع مشکلات زمینه‌ای است.

در برخی موارد نیز برای درمان، از داروهایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می‌کنند (مانند کوتیکواستروئیدها) استفاده می‌شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • آزمایش خون ممکن است ام‌اس زودرس را تشخیص دهد
  • چند باوراشتباه درباره بیماری ام اس
  • تقسیم عشق در زندگی زوج مبتلا به «ای‌ال‌اس»/بیماری جزیی از زندگیست
  • مراقب باشید؛ این داروها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند
  • پیشگیری از بیماری‌های احتمالی بعد از سیل چابهار
  • دلیل آبریزش دائمی بینی چیست؟
  • غربالگری نوزاد چیست؟ بهترین زمان آزمایش غربالگری
  • زخم‌های دیابت، کشنده‌تر از سرطان
  • سامسونگ درباره پتانسیل هوش مصنوعی در دستگاه‌های پوشیدنی آینده خود توضیح می‌دهد
  • التیام سریع زخم پای دیابتی با استفاده روزانه از یک محصول فناورانه ایرانی در منزل